Milyen betegséget kap el a gyerek a bölcsiben, oviban?

lázas a gyerek
Lázas a gyerek – aggódjunk?
2018-06-28
Még egy érv a szoptatás mellett
2018-09-24

Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvos – igazgatója a gyermekkor legjellemzőbb fertőző betegségeiről és kezelési lehetőségeiről beszél, amelyek a bölcsődébe, óvodába, iskolába járó gyermekek között a leggyakoribbak.

Felső légúti fertőzések

Az egy-két napos lázzal járó náthás-torokfájós betegség az egyik leggyakoribb felső légúti fertőzés gyermekkorban. Kilencven százalékukat vírus okozza, így gyógyításuk tüneti szerekkel történik. Az antibiotikumos kezelés ezekben az esetekben hatástalan, sőt, kifejezetten ellenjavallt – kivéve, ha bakteriális felülfertőződés is fennáll.

Gyermekkorban a légutak szűkek és rövidek, és bármennyire is ügyesen is fújja az a gyerek az orrát, eleinte nem képes még teljes mértékben kiüríteni az arcüreget. Ha a pangó váladék nem tud kiürülni, fertőzések és újrafertőződések léphetnek fel, alvás közben pedig a lecsorgó váladék köhögést, súlyosabb esetben krónikus hörgő- és légcsőhurutot okozhat.

A pangó váladék kiürítésére az orrszívók használata ajánlott, egészen kisiskolás korig. Ezzel megelőzhetők olyan szövődmények, mint a középfülgyulladás, az arcüreggyulladás vagy a hörghurut.

A felső légúti betegségek csoportjába tartozik még a kevésbé gyakori atípusos tüdőgyulladás, amelyet rendszertanilag a vírusok és baktériumok között elhelyezkedő kórokozók okoznak. Antibiotikumokkal jól gyógyítható ez a betegség, melynek tünetei: nem javuló, rossz általános állapot, eleinte alacsony láz, száraz köhögés. A tünetek lassan alakulnak ki, elhúzódhatnak, a tüdőgyulladásra jellemző hallgatódzási eltérés nem mindig észlelhető. Sokszor csak a röntgenvizsgálat igazolja a tüdőgyulladást.

Hányós-hasmenős betegségek

Leggyakrabban vírus, főleg rota- vagy kalicivírus okozza a lázzal, hányással, hasmenéssel járó, igen gyakori betegséget. Bár számos kórokozó cseppfertőzéssel terjed, megelőzésére az általános higiéniai szabályok betartása javasolt. Kezelése tüneti szerekkel történik, legfontosabb a bőséges folyadék- és sóutánpótlás, valamint ajánlott a probiotikumok szedése is. Ha hányinger is társul a betegséghez, a folyadékot érdemes apránként, egy-két kortynyi mennyiségben, hidegen fogyasztani. Amennyiben szájon keresztül nem sikerül a szervezet folyadékhiányát pótolni, infúziós kezelés szükséges. A rota- és kalicivírusok okozta megbetegedések a magas kontagiozitású betegségek közé tartoznak, vagyis közösségekben gyorsan kialakuló járványokra lehet számítani.

Bőrbetegségek

Vannak olyan gennykeltő kórokozók, amelyek végigsöpörhetnek egy egész bölcsis vagy óvodai csoportokon: ilyen például az ótvar. Könnyen terjed, gyorsan fertőz, és akár vakarózással is belekerülhet a kórokozó a bőr kisebb sérüléseibe.

Helyileg a pörkök leáztatásával, fertőtlenítő ecsetelőkkel, antibiotikum tartalmú kenőcsökkel kezelhető a betegség, azonban amennyiben kiterjedt az elváltozás, vagy helyi kezelésre nem gyógyul, szájon keresztül antibiotikus kezelés szükséges. Az ótvar gyógyulásáig a gyermek nem mehet közösségbe.

Tetvesség

A fejtetű szintén gyakori a közösségekben. Tévhit, hogy ápolatlan és elhanyagolt fejbőrön jelenik meg, sőt! A legfontosabb kezelési mód a tetvek kiirtása, melyre nagyon jó szerek kaphatók ma már. Lényeges a serkék eltávolítása is (sűrű fogazatú fésűvel), és javasolt az ágyneműk, sapkák mosása, vasalása magas hőmérsékleten. Fontos a gyermek környezetében élők (közösség, családtagok, gondozók) kezelése is a tetvesség terjedésének megelőzése érdekében.

Bárányhimlő

A bárányhimlő a leggyakoribb bejelentendő fertőző betegség. Vírus (varicella) okozza, cseppfertőzéssel terjed. A beteg már a lappangási időszak alatt fertőz, még a típusos tünetek (hólyagok) megjelenése előtt, így a betegség felbukkanása közösségben igen hamar járványhoz vezet. Az esetek többségében a betegség lefolyása enyhe, ám a betegek 2-6 százalékánál súlyos szövődmények léphetnek fel.

Az enyhébb esetekben tüneti kezelés elegendő, fontos a viszketés csillapítása antihisztamin tartalmú belsődleges készítményekkel. A helyi kezelés szükségtelen, sőt káros is lehet, hiszen a hintőporok, kenőcsök a nedvező hólyagokba, pörkökbe ragadva azok elfertőzését okozhatják.

Fontos az esetleges szövődmények (hörghurut, tüdőgyulladás, bőr alatti tályogok, agyhártya, agyvelőgyulladás) kialakulásának figyelemmel kísérése, ilyenkor szükségessé válik antibiotikus és a szövődmények gyógyítására irányuló egyéb kezelés alkalmazása is.

Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász
orvos – igazgató

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet