Miben segíthet a gyerek háziorvos?

Új orvosok a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben
2019-04-02
gyermekrendelés
Augusztus 31: rendkívüli szombati gyermekrendelés a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben
2019-08-13

A gyerek háziorvos családtag

A gyerekorvos, gyermek háziorvos, esetleg magán gyermek háziorvos szinte családtag, „együtt él” a családdal.  Ismeri a gyermeket, az esetleges betegségeit, a család kórtörténetét. A felcseperedés évei alatt mind a szülőkkel, mind a gyermek(ek)kel erősebb, a szó orvosszakmai értelmében vett bizalmi kapcsolat alakulhat ki. Ilyenkor a szülő bátrabban kérdez a gyermekorvostól, nemcsak a különböző megbetegedések kapcsán, hanem az egészségmegőrzéssel, a gyermek fejlődésével kapcsolatban is. A gyerekorvos pedig a szakmai szempontok magyarázatai mellett megnyugtató válaszokkal is igyekszik az aggódó szülők félelmeit eloszlatni. A szülő együttműködése a gyermekorvossal, gyermek-háziorvossal igen fontos része a gyermek terápiájának, a gyógyulásnak. Dr. Kovács Tibor orvos-igazgató, csecsemő – és gyermekgyógyász írása.

A gyermekorvoslás külön terület

Magyarországon az egészségügyi alapellátást két, különböző képzésben részesült szakorvosi gárda látja el. A felnőtt (18 éven felüli) korosztály ellátását háziorvostan (illetve plusz egyéb) szakvizsgával rendelkező orvosok biztosítják, míg a gyermekekét csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosok. Azokon a településeken, ahol nincs lehetőség – a gyermeklétszám vagy orvoshiány miatt – gyermekorvosi körzetek működtetésére, a felnőtt háziorvosokra hárul a gyermekellátás is. Nyugat-Európában sok helyen ez az utóbbi a jellemző alapellátási forma.

Nem nehéz belátni, hogy a fentiek miatt hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gyermekpopulációt jórészt kifejezetten ennek a célcsoportnak a gyógyítására szakosodott szakemberek fogadják az első ellátási szinten. Természetesen maximálisan elismerve azoknak a felnőtt háziorvosoknak a munkáját, akik gyermekeket is gyógyítanak, egyértelmű, hogy magasabb szakmai minőséget képvisel, ha a 0-18 éves korig terjedő korosztály egészségügyi problémáival az 5 éven keresztül speciálisan erre felkészített orvosok végzik. Ráadásul a szakmai tapasztalatuk is jóval nagyobb, hiszen ők kizárólag gyermekekkel foglalkoznak a betegvizsgálataik során. Az orvostudomány valamennyi területén nagyon gyors fejlődés tapasztalható, ezért nem mellékes, hogy ennek követése, az eredmények mindennapi munkába történő bevezetése lényegesen hatékonyabb egy szakterületre koncentrálva.

Fejlődéskövetés és gyógyítás

A csecsemő- és gyermekgyógyászoknak nem csupán az akut és krónikus megbetegedések ellátása tehát a feladatuk, hanem munkájuk szerves része az egészséges újszülöttek, csecsemők, gyermekek, serdülők, fiatalok egészséges fejlődésének követése, egészségnevelése, a korosztály egészségügyi prevenciós munkájának elvégzése. Felkészültségük biztosítja, hogy a kötelező és nem kötelező védőoltások tekintetében megfelelő információkkal lássák el a szülőket, azokat alkalmazzák.

Ha újszülött érkezik a családba

Egy baba érkezése a családba gyökeresen átformálja az addigi életvitelt. Még a legkiegyensúlyozottabb baba gondozása során is számos kérdés merül fel naponta, hát még akkor, ha bármilyen oknál fogva csorbul egy pici komfortérzete. Teljesen természetes, ha ilyenkor a szülő aggodalma többszöröse annak, mintha saját magával lenne gond, feszültségét növeli, hogy egy csecsemő vagy kisgyermek nem tudja panaszát megfogalmazni. Ilyenkor a baba viselkedésére vonatkozó célzott kérdések és az orvosi vizsgálat alapján a gyerekorvos megnyugtató és szakszerű segítséget tud nyújtani, legyen szó táplálással kapcsolatos kérdésekről, alvási problémákról, nyugtalanságról, a testi-, mozgás- és/vagy értelmi fejlődéssel kapcsolatos eltérésekről.

Akut megbetegedés tünetei esetén, mint például láz, köhögés, nehézlégzés, hányás, hasmenés, fülfájás, vizeletürítéssel kapcsolatos panaszok, kiütések, bőrelváltozások megjelenése során nem kérdés, hogy honnan remélhetjük a segítséget.

De nem csak ezeknek a betegségeknek az ellátásában számíthatunk a gyerekorvos segítségére. Elhúzódó vagy visszatérő panaszok hátterének megállapítása végett a tervezett kivizsgálás megtervezése is a gyermekorvos feladata. Ha gyermekünk tartósan étvágytalan, testtömege nem az elvárt mértékben gyarapszik – akár kevésbé, akár túlzott módon -, fáradékony, gyakran panaszkodik hasfájásra, hasmenésre, fejfájásra, ízületi vagy végtagfájdalmakra, az átlagosnál betegesebb vagy az elvárhatónál lassabban gyógyul, akkor a csecsemő- és gyermekgyógyász rendeli el azokat a kiegészítő vizsgálatokat, melyek kórokként szerepelhetnek.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés:+36 1 44 33 200 illetve online: https://svabhegy.eu/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/