Még egy érv a szoptatás mellett

Milyen betegséget kap el a gyerek a bölcsiben, oviban?
2018-09-18
Gyermekorvosaink rendelése decemberben
2018-12-01

Még egy érv a szoptatás mellett
Szebb arc, szabályos fogak

Az utóbbi időben nagyon sok szó esik a szoptatás előnyeiről, legfőképp arról, hogy az anyatej a legideálisabb táplálék egy csecsemő számára, elősegíti az immunrendszer kedvező irányú fejlődését, véd bizonyos betegségekkel szemben. Fontos azonban az is, hogy a szoptatás, a normális arcfejlődés és a szabályos fogazat alapja is egyben. Miként alakítja tehát a szoptatás a gyermekszámára ideális fogazat és arcocska alakulását? Ezt foglaltuk össze az alábbi cikkben:

A szoptatás előnyei általában

Szoptatott csecsemők és kisgyerekek körében lényegesen alacsonyabb például a középfülgyulladás, a bélhurut, a felső légúti és a húgyúti fertőzések előfordulásának kockázata.

A legalább négy hónapig kizárólag szoptatott babák között sokkal alacsonyabb mindkét típusú diabétesz, az elhízás, a Crohn-betegség a szív-és érrendszeri betegségek előfordulása, ritkább az allergia és az asztma.

A szoptatás fontos része az anya-gyermek közötti érzelmi kötődés kifejlődésének is. Az igény szerinti szoptatás állandóan elérhető érzelmi támaszt, vigaszt nyújt a csecsemő számára, feleslegessé téve így a fogazat, az arcfejlődés szempontjából igen hátrányos anyapótló cumizást és ujjszopást.

A szoptatásnak egyébként vannak kedvező hatásai az édesanya számára is, hisz segíti a szülés utáni felépülést, csökkenti a csontritkulás, a petefészekrák és a mellrák kockázatát.

Erősödő arcizmok

Ezt a sok pozitív érvet toldjuk meg még két fontos ténnyel: a normális arcfejlődés és a szabályos fogazat alfája a szoptatás. Erről ritkábban esik szó, jóllehet a gyermekek mentális fejlődése szempontjából igen fontos részlet.

A gyermek megszületése után a fogak és az állcsontok megfelelő fejlődéséért a legtöbbet a szoptatással tehetjük. Ez nemcsak az anyatej ideális összetételével magyarázható, hanem azzal is, hogy a szopás, mint aktív izomtevékenység jótékony hatással van az arckoponya növekedésére.

A szabálytalan fogazat –az örökletes tényezőket leszámítva- általában 3 okra vezethető vissza. Egyrészt a helyhiányra, másrészt a fogak rendellenes helyzetére, harmadrészt az alsó/felső állcsont eltéréseire.

Vajon miért nem elég a hely a maradó fogak számára?

Elvileg mindenkiben megvan a genetikai potenciál, hogy a saját fogai a saját állcsontjában elférjenek. Ennek ellenére gyakran az ellenkezőjét tapasztaljuk. Az ok az állcsontok elégtelen növekedésében keresendő. A háttérben a nyelv gyengesége, rossz pozíciója áll, mely általában a szoptatás elmaradásával és a helyette alkalmazott cumisüveges táplálással valamint a cumizással és az ujjszopással áll összefüggésben. Elektromyográfos vizsgálatok bizonyítják, hogy a szoptatott babák nyelv- és ajakizmai 2-5-ször erősebbek cumisüvegből táplált vagy cumizó társaikénál.

Szoptatás során nagyon megerősödnek a nyelv izmai, ami lehetővé teszi, hogy a nyelv elfoglalhassa helyét a felső fogívben a szájpadláshoz simulva. Ez biztosítja az állcsont horizontális növekedését, ami ahhoz kell, hogy a maradó fogak is elférjenek majd a fogívben.

Szopás közben vákum képződik a szájüregben, ami szintén szélesíti a felső állcsontot és ezzel a felső légutakat is, ami az általános egészség szempontjából is fontos orrlégzést támogatja.

Erősödő állkapocs

A szopás csodálatos edzés az állkapocs fejlődése számára. A komplex szopó-nyelő mozgás segíti az alsó állkapocs fejlődését is, így a baba születésekor tapasztalható állkapocseltérés, a „pókharapás“ lassan eltűnik.

Az állcsontok normális fejlődése kétirányú: van egy vertikális és egy horizontális fejlődési irány.  Ha a nyelv valamilyen oknál fogva – legyen az szájlégzés, rendellenes nyelés, cumizás ujjszopás, renyhe nyelvizom – nem fent a szájpadláshoz simulva helyezkedik el, a horizontális növekedés elmarad, csak a vertikális érvényesül, így egy tipikusan hosszúkás, keskeny arcforma fog kialakulni, a horizontális fejlődés elmaradása miatt pedig helyhiány lép fel, torlódni fognak a fogak.

A fogak helyzetét kívülről az ajak, belülről a nyelv határozza meg

A fogak normális elhelyezkedéséhez zárt szájtartás és helyes nyelvpozíció szükséges, ami megfelelően erős ajak- és nyelvizmokat feltételez, melynek esélyét a szoptatás  teremti meg, hisz szopás közben komoly izommunkára kényszerül mind a nyelv, mind az ajak.

A fogakat is erők mozgatják, mint minden mást a Földön

A kóros izomerők (Pl. nyelvlökés, ami nagyon gyakran a cumisüveges táplálástól, a cumizástól vagy az ujjszopástól alakul ki) rendellenes helyzetbe tolják a fogakat.

A szoptatással a szabálytalan fogazat jó eséllyel megelőzhető, de csak akkor, ha mellőzzük a cumizást és az ujjszopást. Az igény szerinti szoptatás általában segít abban, hogy ezek az “anyapótlékok” elkerülhetőek legyenek.

A szoptatás elősegíti az optimális állcsont növekedést, amelynek köszönhetően az arc is arányosabb, szebb lesz.

Dr. Volomné Varga Mariann klinikai nyelvész

Dr.Volom Esztétikai Fogászat, a Svábhegyi Gyógyintézet együttműködő partnere