Lázas a gyerek – aggódjunk?

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!
2017-12-18
Milyen betegséget kap el a gyerek a bölcsiben, oviban?
2018-09-18

Észreveszem majd, ha lázas a gyerek?

Sok elsőgyermekes szülő fél attól, hogy észre fogja-e venni, ha gyermeke belázasodik. A gyermekorvos megnyugtató válasza szerint egészen biztosan. A napi gyermekgondozás (fürdetés, öltöztetés, pelenkázás) során ugyanis a szülő megszokja a gyermeke normális testhőmérsékletét, így észleli azt is, ha a szokásosnál melegebb a gyermek bőre. Ezen kívül egy lázas gyermeken valószínűleg látszik, hogy bágyadt, rossz a közérzete, nagyobbacskák fejfájásra, szemüregi fájdalomra is panaszkodhatnak – azaz a viselkedésén is észrevehető, ha valami baja van, lázas a gyerek.

És ha éjjel lázasodik be a gyermek?

A lázhoz kapcsolódó másik gyakori aggodalom, hogy mi történik, ha a gyermek éjjel, alvás közben lázasodik be, és a szülők ezt nem veszik észre. Izgalomra semmi ok, ettől nem kell félni! A lázzal járó testi tünetek (rossz közérzet, didergés, kiszáradt nyálkahártyák) rossz alvást okoznak. A gyermek nyugtalanul alszik, forgolódik, nyöszörög, felsír, akár fel is ébredhet éjszaka. Az éberen alvó szülők ezt mindenképp észreveszik, és megnézik gyermeküket. Egy érintés a forró testre, és azonnal megállapítható, hogy mitől alszik nyugtalanul a gyermek.

Ha magas a láz

Magas láz esetén ijesztő lehet, ha a gyermek beszéde összefüggéstelen, és furcsa vizuális és hallási élményei vannak. Ezek miatt sem kell aggódni, átmeneti jelenségek, a láz csillapítása során ezek is megszűnnek. Ritka esetben, ha a lázas állapothoz végtag rángások, görcsök társulnak, vagy ha a láz csökkenésével nem múlnak el a fent említett tünetek, az tudatzavarra utal, és azonnal orvost kell hívni.

Hidegrázás, borzongás

Láz esetén a test hőközpontja a testhőmérsékletet magasabb szintre állítja be. A szervezet ekkor egyrészt növeli a hőtermelést a sejtek anyagcsere-fokozásával és az izmok akaratlan remegésével (hidegrázás, borzongás), másrészt csökkenti a hővesztést a bőr ereinek összehúzódásával (libabőrös lesz a bőr). A láz felszálló szakaszában tapasztalhatók ezek a jelenségek.

Izzadás

Amikor csökken a test hőmérséklete, a szervezet fokozott párolgással szabadul meg a felesleges hőtől. Ekkor a hőközpont alacsonyabb célhőmérsékletet állít be a lázcsillapító hatására, ezért fokozódik a hőleadás.

Hűtőfürdő

Ha a lázas gyermeket vizes ruhával borogatjuk, vagy hűtőfürdőzzük, akkor fontos, hogy a víz ne legyen hideg! Hűtőfürdő esetén testhőmérsékletű vízbe helyezzük a gyermeket, és a fürdővizének hőmérsékletét hidegebb víz hozzáadásával fokozatosan csökkentsük, amíg az langyos nem lesz.