Babaápolási tippek

Babaápolási tippek az őszi időszakban – Legjobb módszerek

Ahogy észrevétlenül suhanunk bele a hidegebb hónapokba, kisgyermekes, kisbabás anyukáknak jól jönnek a babaápolási tippek az őszi időszakra! A babaápolás mindig figyelmesen megválasztott babaápolási kozmetikumokat, baba bőrápolási termékeket igényel. Az érzékeny bababőr ráadásul a hideg hónapokban fokozott gondoskodást igényel, hiszen a fűtött meleg szoba, a kinti szeles időjárás mind-mind próbára teszik a kicsik sebezhető kis bőrét.

Babaápolás ősszel

A babaápolás ősszel kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a hűvös, szeles idő beköszöntével a környezeti hatásoknak kitett bőrfelületen (arcocskán, kezeken) könnyen kialakulhat bőrszárazság, pirosodás, sebesedés.

A babák bőrének víztartalma magasabb, mint a felnőttek bőre esetén, így a bőrük könnyebben ki is száradhat.

Ha a babát ősszel szabadtérre visszük, előtte a teljes testét megfelelő, hipoallergén készítménnyel hidratáljuk, és a fénynek kitett területekre ajánlott baba fényvédő krémet is használni!

A baba ajakápolók is jól jöhetnek a táskánkban, óvják a kicsik finom, puha ajkait a kiszáradás ellen.

A pelenka dermatitiszre sem árt figyelni ősszel sem, hiszen hajlamosak az édesanyák a kellemes, őszi napos időben is picit túlöltöztetni a babákat, meg ne fázzanak! Ez kedvezhet a pelenkakiütésnek.

A babaápolás során pelenkázásnál a tisztára mosott vagy törölt bababőrt előbb szárítsuk meg, azután használjunk popsikrémet, védőkrémet! Ezt követően jöhet a pelenka!

Baba bőrápolás

A babák bőre sokkal érzékenyebb, mint egy felnőtt emberé. Legjobb, ha speciális, illatmentes, tartósítószermentes, dermatológiailag tesztelt baba bőrápolási termékeket használunk, melyek patikákban elérhetőek.

Megtaláljuk közöttük a fürdetőszereket, testápolókat, fényvédő krémeket, popsikrémeket vagy akár a babaolajat is.

A babaolaj használata több módon is előnyt jelenthet a baba bőrápolásban.

baba bőrápolás
Baba bőrápolás

Nemcsak hidratálóként funkcionálhat, de este a fürdetés után, alvás előtt egy kellemes baba masszírozást is elvégezhetünk vele, amikor is a hidratált bőrön túl a baba is nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban készülhet az alvásra.

Mikor alakul ki a baba immunrendszere

A baba immunrendszerének fejlődése több éven át tartó folyamat. Akiknek nagyobb gyermekük is van már, saját bőrükön tapasztalták, hogy nagyjából 6 éves kor körül van az, amikorra már erősebb a gyermek immunrendszere és nem kap el mindent az oviban, suliban, vagy ha elkapja, enyhébb a betegségek lefolyása. Az erős immunrendszer megvédheti a gyermeket a betegségektől, és könnyebben harcolhat a fertőzések ellen.

Az anyatejből is sok olyan tápanyaghoz jut a baba, ami az immunrendszert erősíti. A D vitamin pótlást csecsemőkortól előírják, nemcsak a csontozat fejlődése miatt, de az immunrendszer támogatása érdekében is.

A változatos, kiegyensúlyozott étrend mellett fokozottan figyelni kell, hogy a C-vitamin babáknak kiemelten fontos, ugyanígy a D vitamin, a vas, cink vagy az A vitamin.

C vitamin babáknak

A C vitamin babáknak, kisgyermekeknek különösen fontos az immunrendszer támogatásában, de a vas felszívódását is ez segíti, és a kisebb horzsolások, sebgyógyulások folyamatát is gyorsíthatja.

A C vitaminban gazdag ételek előnyt élveznek, ha elfogadja a baba, ezek például a kivi, narancs, alma, brokkoli vagy édesburgonya.

Szükség esetén, ha beteges a gyermek vagy rossz evő, a gyermekorvossal egyeztetve gyermek C-vitamin vagy gyermek multivitamin adása is szóba jöhet az életkornak és testsúlynak megfelelő készítményt alkalmazva.