A gyermek védekezőképességének fejlődése

Cukorbetegség gyermekkorban
2017-01-25

A mindennapokban gyakran találkozunk azzal a szülői aggodalommal, hogy ha a szülő gyermeke gyakori megbetegedéseire panaszkodik, fél attól, hogy ennek hátterében valamilyen súlyos betegség, esetlegesen a védekezőrendszer (immunrendszer) működési zavara állhat. Szerencsére az immunrendszer veleszületett és szerzett betegségei nem gyakran előforduló megbetegedések, ezért először elsősorban a jóval gyakoribb okokat kell számításba vennünk.

Az immunrendszer érése

A gyermekek immunrendszere fejlődési, érési folyamaton megy keresztül, és körülbelül 10-12 éves korra éri el a felnőttkori szintet. Ez úgy is felfogható, mint egy fiziológiás, átmeneti immunhiányos állapot. Részben tehát ez magyarázza, hogy a gyermekek miért esendőbbek a fertőzéses megbetegedésekkel szemben, és miért pont a legkisebb korosztály veszélyeztetett. A másik olyan tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyermekek különböző időszakokban vannak kitéve ezeknek a többnyire egyszerű fertőzéseknek. Könnyű belátni, hogy az a csecsemő, akinek nagyobb testvére éppen bekerült az óvodai közösségbe, a testvér „hazavitt” betegségei miatt jóval hamarabb találkozik kórokozókkal, mint az a baba, aki a család védett mikrokörnyezetében tartózkodik. Utóbbiak esetében pontosan az szokott riadalmat okozni a szülők, nagyszülők körében, hogy az addig makkegészséges gyermek közösségbe kerülve szinte állandóan beteg. Más megközelítésben az immunrendszer különböző egységeinek is át kell esni egy bizonyos érési folyamaton, ahhoz, hogy a későbbi életkorokban minél teljesebben betölthessék szerepüket. Ennek az érési folyamatnak a része, hogy bizony találkozni kell vírustörzsekkel, baktériumtörzsekkel ahhoz, hogy a későbbi találkozásokkor már sokkal hamarabb reagálhasson a kórokozó jelenlétére a szervezet, akár már annak bejutását, a megtelepedését is meggátolja, de mindenképpen gyorsabban és enyhébb következmények mellett kell, hogy legyőzze azokat.

Hány alkalommal beteg egy gyermek?

Az immunrendszer érési folyamatának részeként leírt vírustörzsekkel, baktériumokkal való találkozások miatt a közösségbe frissen bekerült gyermekek esetében az évi 8-12 alkalommal bekövetkező megbetegedési számot nem tartjuk kirívóan soknak, és kórosnak, ha azok a szokványos ütemben, komoly szövődmények nélkül gyógyulnak.

Ezeknek a fertőzéseknek a döntő többsége vírusos eredetű felső légúti, illetve gyomor-bélrendszeri betegség, és még egyszer kihangsúlyozva, nem a gyermek veleszületett immunrendszeri zavara áll a gyakoriság hátterében, hanem a még nem kellő hatékonyságú, de minden egyes fertőzés révén fejlődő, érő védekező rendszer.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

www.svabhegy.eu